Test alert message!

Tips van de Drogist | Kurkuma

Kurkuma is ‘hot', en dit gaat niet over de mild bittere smaak van het specerij. Het is vooral het positieve effect van het gebruik van kurkuma bij uiteenlopende gezondheidsproblemen dat momenteel de belangstelling van de wetenschap heeft. Alleen al in 2015 werden meer dan 1100 artikelen gepubliceerd met ‘kurkuma' in de titel.

Vandaag meer over de herkomst, eigenschappen en de werking van kurkuma, met de focus op de werkzame stof in het kruid: curcumine. Onderzoeken naar het gebruik van kurkuma laten zien hoe veelzijdig de toepassingen van kurkuma zijn. Deze lopen van het behandelen van gewrichtsproblemen en darmontstekingen tot de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ook laten onderzoeken zien dat kurkuma op vele punten in het ontstaan en voortschrijden van kanker kan ingrijpen.

Oorsprong
Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, koenjit of turmeric, is afkomstig van de tropische plant curcuma longa, welke familie is van de gember. Het kruid kent een lange geschiedenis van gebruik, zowel als keukenkruid als in de oosterse geneeskunde. De Nederlandse naam geelwortel verwijst naar de bron, de wortel van de plant, en tevens naar de opvallend geel/oranje kleur van het specerij. De kleur is direct te herkennen in een curry en wordt als E100 in voedingsmiddelen verwerkt, bijvoorbeeld als gele kleurstof als vervanging van saffraan in rijst.

In traditionele oosterse geneeskunde gebruikt men kurkuma vooral als bloedzuiverend middel, om wonden te helpen helen en om verschillende ontstekingsproblemen aan te pakken in de gewrichten of huid en bij infecties. In de traditionele Chinese medische leer adviseert men kurkuma bij behandeling van kneuzingen, kiespijn en menstruatieproblemen.

Nieuwe inzichten
Dat kurkuma, en de werkzame stof curcumine in het bijzonder op zoveel gebieden kan worden ingezet wordt uitgebreid onderschreven door de moderne wetenschap. Onderzoek naar de werking en effectiviteit van curcumine heeft positieve effecten aangetoond bij uiteenlopende aandoeningen waarbij ontstekingen de basis vormen. Denk hierbij aan gewrichtsproblemen zoals artrose, pijn en stijfheid, maar ook darmproblemen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Tevens zijn er positieve effecten gevonden bij de huidziekte psoriasis en de oogontsteking uveitis aterior.
Bij aandoeningen als Alzheimer, Parkinson, MS en ALS gaan onderdelen van de hersenen achteruit, wat vaak te wijten is aan een chronische ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Onderzoek op dit gebied is nog beperkt, maar er zijn aanwijzingen voor een positief effect op deze aandoeningen. Zo komen deze ziekten minder voor in landen waar veel kurkuma gegeten wordt, zoals India.

Al met al is Kurkuma een gezonde aanvulling op de voeding. Er vindt veel onderzoek plaats naar het gebruik van curcumine bij tal van aandoeningen. Curcumine wordt echter moeilijk door het lichaam opgenomen, maar nieuwe toedieningsvormen, waarbij de stof verpakt wordt in kleine bolletjes maakt de toepassing in de praktijk eenvoudiger.

De goede smaak van het kruid maakt het ook mogelijk er zogenaamde Golden Milk van te maken, een recept dat waaraan vele therapeutische werkingen worden toegeschreven. Hieronder een recept voor dit lekkere én gezonde drankje.

Bekijk al onze producten met kurkuma hier.


Benodigdheden recept Golden Milk:

1 theelepen kurkuma
¼ kopje water
1 kopje amandel/kokosmelk
1 eetlepel amandel/kokosolie
1-2 theelepels honing
Snuifje kaneel

Kook de kurkuma, water en melk ongeveer 10-15 minuten op laag vuur. Doe het vuur uit en roer de olie er doorheen. Voeg de honing pas toe als de Golden Milk wat afgekoeld is. Drink smakelijk!

Naar boven

Op de volgende pagina staan afbeeldingen van erotische producten.

Deze afbeeldingen zijn niet geschikt voor bezoekers onder de 18 jaar. U zult hier geconfronteerd kunnen worden met erotisch getinte beelden en omschrijvingen.

Om te voorkomen dat u ongewild met dit materiaal wordt geconfronteerd verzoeken wij u hieronder aan te klikken dat u akkoord gaat.

Ik heb de bovenstaande teksten gelezen en ik ga akkoord met de voorwaarden, daarbij ben ik 18 jaar of ouder