Test alert message!

tips van de Drogist | Vitamine D

Hoe belangrijk is vitamine D?

Vroeger werd vitamine D alleen aan de kinderen in de groei gegeven en voor ouderen voor de botten. Tegenwoordig is na ontzettend veel onderzoek gebleken dat er veel meer risicogroepen zijn voor eventuele tekorten aan vitamine D.

 

 

De gezondheidsraad stelt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D voor volwassenen op 5 ug (200Ie) en 15 ug voor kinderen tot zes jaar. Voor 70+ en zwangeren en voor mensen met een donkere huid wordt meer geadviseerd tussen de 10 en 20 ug.

 

Wat zou een optimaal gehalte aan vitamine D moeten zijn? Uit veel onderzoek blijkt nu dat deze bovenstaande getallen waarschijnlijk toch wel aan de lage kant zijn. Ook blijkt dat eventuele tekorten niet eenvoudig weggenomen kunnen worden.

 

Mensen met een tekort hebben vaak gedurende 6 tot 8 weken minstens 50 ug nodig om de D status te herstellen en soms nog veel meer. Ook pleiten deskundigen ervoor dat mensen met risico op osteoporose, multiple sclerose, depressiviteit, copd en bepaalde vormen van kanker, nog hogere doseringen zouden moeten nemen omdat deze ziektebeelden een relatie kunnen hebben met een vitamine D tekort.

 

Via het bloed is vast te stellen hoe hoog uw vitamine D gehalte is. 70-80 nmol/l  zou een norm kunnen zijn, echter vele deskundigen gaan al uit van hogere waarden voor de risicogroepen. De voornaamste bron van vitamine D is uv b straling uit het zonlicht, met de zomer die wij hebben gehad lijkt het waarschijnlijk, dat wij op deze manier te weinig binnen hebben gekregen.

Van vitamine D zijn de afgelopen jaren niet alleen veel nieuwe functies ontdekt, ook is duidelijk geworden dat voor een optimale gezondheid een veel hoger vitamine D gehalte nodig is. De gemiddelde Nederlander zal in de maanden september tot april, denk ik, zeker baat hebben bij een dagelijkse inname van 25 ug vitamine D.

Klik hier voor een overzicht van onze Vitamine

 

Terug

Naar boven

Op de volgende pagina staan afbeeldingen van erotische producten.

Deze afbeeldingen zijn niet geschikt voor bezoekers onder de 18 jaar. U zult hier geconfronteerd kunnen worden met erotisch getinte beelden en omschrijvingen.

Om te voorkomen dat u ongewild met dit materiaal wordt geconfronteerd verzoeken wij u hieronder aan te klikken dat u akkoord gaat.

Ik heb de bovenstaande teksten gelezen en ik ga akkoord met de voorwaarden, daarbij ben ik 18 jaar of ouder